Βοήθεια Για Γυναίκες Με Ινομυώματα

Κοινοποιήστε το...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι όγκοι συμπαγούς μυϊκού ιστού στη μήτρα. Ονομάζονται επίσης ινομυώδεις όγκοι, μυώματα ή λειομυώματα. Τα ινομυώματα εμφανίζονται τόσο συχνά (έως και στις μισές γυναίκες άνω των σαράντα ετών) που θα μπορούσαν να θεωρηθούν φυσιολογική ανωμαλία.

Το περιστασιακό ινομύωμα μπορεί να γίνει τεράστιο (η ιατρική βιβλιογραφία αναφέρει ένα που ήταν 100 κιλά!), αλλά η πλειονότητα (80%) παραμένει μικρό σαν καρύδι.

Τα Ινομυώματα Είναι Ο Υπ’ Αριθμόν Ένα Λόγος Για Τον Οποίο Οι Ελληνίδες Κάνουν Υστερεκτομή

Τα αίτια των ινομυωμάτων της μήτρας είναι άγνωστα και όχι τόσο ξεκάθαρα όσο σε προβλήματα που απασχολούν τους άνδρες, αλλά τα οιστρογόνα, ιδίως η οιστραδιόλη, προάγουν την ανάπτυξή τους. Μετά την εμμηνόπαυση τα ινομυώματα εξαφανίζονται. Επειδή όμως τα επίπεδα των οιστρογόνων μπορεί να αυξηθούν κατά τα πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης, τα προηγουμένως ασυμπτωματικά ινομυώματα μπορεί να αναπτυχθούν τα χρόνια λίγο πριν από την παύση της εμμηνόρροιας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα όπως αίσθημα βάρους στην κοιλιά, πόνος στη μέση, πόνος με την κολπική διείσδυση, συχνουρία ή ακράτεια ούρων, δυσκολίες στο έντερο ή έντονος πόνος και πλημμύρα κατά την έμμηνο ρύση.

Οι έγχρωμες γυναίκες έχουν τρεις έως εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ινομυώματα από τις λευκές γυναίκες και τα δικά τους θα μεγαλώσουν πιο γρήγορα.

Οι όγκοι ινομυωμάτων δεν είναι καρκίνος, δεν είναι κακοήθεις. Όγκος σημαίνει διόγκωση ή ανάπτυξη, όχι κακοήθεια, όχι καρκίνος. Λιγότερο από το 0,1% όλων των ινομυωμάτων της μήτρας είναι κακοήθη.

Τα μικρά ινομυώματα συχνά εξαφανίζονται από μόνα τους. Τα μεγαλύτερα ινομυώματα είναι πιο δύσκολο να υποχωρήσουν, αλλά όχι αδύνατο να ελεγχθούν με φυσικά μέτρα.

 • Το “τσάκρα της ρίζας” (το χαμηλότερο ενεργειακό κέντρο του σώματος, το οποίο περιλαμβάνει τη μήτρα) λέγεται ότι αποθηκεύει τον ανέκφραστο θυμό. Πιστεύεται ότι οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ανάπτυξη σε αυτά τα όργανα μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτρέποντας στον θυμό να εκφορτιστεί με ασφάλεια.
 • Τα ινομυώματα (και οι κράμπες της περιόδου) μιας γυναίκας εξαφανίστηκαν μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη ενός προγράμματος έντονης άσκησης. Η άσκηση συμβάλλει στην εξασφάλιση τακτικής ωορρηξίας και η ακανόνιστη ωορρηξία φαίνεται να επιδεινώνει τα ινομυώματα.
 • Η κατανάλωση τριών ή περισσότερων μερίδων δημητριακών ολικής αλέσεως ή φασολιών καθημερινά όχι μόνο μειώνει το μέγεθος των ινομυωμάτων αλλά προσφέρει και προστασία από τον καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου.
 • Τα άνθη του κόκκινου τριφυλλιού (Trifolium pratense), είναι ένα από τα αγαπημένα μου αφεψήματα, αλλά η χρήση του κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορεί να αυξήσει τη δυσκολία με τα ινομυώματα.
 • Η ενίσχυση του ήπατος με βότανα όπως η πικραλίδα, ο σπόρος γαϊδουράγκαθου γάλακτος ή η ρίζα του κίτρινου γαϊδουράγκαθου το βοηθά να μεταβολίζει τα οιστρογόνα από το σώμα, μειώνοντας έτσι τα ινομυώματα.
 • Το βάμμα Vitex ή chasteberry, 25-30 σταγόνες δύο έως τέσσερις φορές την ημέρα, συχνά συρρικνώνει τα μικρά ινομυώματα μέσα σε δύο μήνες. Αλλά τα αποτελέσματα έρχονται από τη μακροχρόνια χρήση – έως και δύο χρόνια.
 • Ζητήστε από κάποιον να κάψει μόξα πάνω από την περιοχή του ινομυώματος, ενώ εσείς οραματίζεστε τη θερμότητα να απελευθερώνει τους θησαυρούς στη μήτρα σας. Τι είναι κλειδωμένο σε αυτό το ινομύωμα; Τι μπορείτε να γεννήσετε;
 • Οι θεραπείες βελονισμού μπορούν να συρρικνώσουν τα ινομυώματα.
 • Η ρίζα Poke (Phytolacca americana), που χρησιμοποιείται εσωτερικά ως βάμμα (1-10 σταγόνες την ημέρα- ξεκινήστε με μικρές ποσότητες) και εξωτερικά ως λάδι για εντριβή της κοιλιάς, έχει αποκτήσει τη φήμη ενός βαθύτατου βοηθού στην ανακούφιση από τον πόνο και τις στενοχώριες των ινομυωμάτων. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η πόκα θεωρείται δηλητηριώδης- δεν βρίσκεται συχνά προς πώληση. Αυτό είναι ένα φάρμακο που ίσως χρειαστεί να φτιάξετε μόνοι σας για να το δοκιμάσετε.
 • Ζεστά επιθέματα με καστορέλαιο στην κοιλιά ή κομπρέσες με τζίντζερ (μουλιάστε μια πετσέτα σε ζεστό νερό με τζίντζερ) ανακουφίζουν από τον πόνο και βοηθούν στη συρρίκνωση των ινομυωμάτων.
 • Η χρήση της προγεστερόνης για τη θεραπεία γυναικών με ινομυώματα της μήτρας συζητείται έντονα. Η μία πλευρά υποστηρίζει ότι τα ινομυώματα δημιουργούνται από την έλλειψη προγεστερόνης. Η άλλη πλευρά υποστηρίζει, κατά τη γνώμη μου, την καλύτερη υπόθεση: ότι η προγεστερόνη αυξάνει τα ινομυώματα. Αποδεικτικά στοιχεία; Τα ινομυώματα αυξάνονται σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν η παραγωγή προγεστερόνης είναι υψηλή, και ατροφούν μετά την εμμηνόπαυση, όταν τα επίπεδα προγεστερόνης μειώνονται. Όποια πλευρά κι αν έχει δίκιο, η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως και φασολιών συνήθως αλλάζει την αναλογία οιστρογόνων/προγεστερόνης προς το καλύτερο και συρρικνώνει τα ινομυώματα.
 • Μειώστε τα ινομυώματα μειώνοντας την έκθεσή σας στα οιστρογόνα: αποφύγετε τα αντισυλληπτικά χάπια, την ERT/HRT, τα υπολείμματα που μιμούνται τα οιστρογόνα από τα ζιζανιοκτόνα και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες τροφίμων (τρώτε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας). Τα ταμπόν που λευκαίνονται με χλώριο μπορεί επίσης να μιμούνται τις κακές επιδράσεις των οιστρογόνων.
 • Η λουπρόνη (οξική λευπρολίδη), ένα φάρμακο που προκαλεί “τεχνητή εμμηνόπαυση” διακόπτοντας την παραγωγή οιστραδιόλης από τον οργανισμό, προκαλεί σημαντική μείωση του μεγέθους των ινομυωμάτων μέσα σε 8-12 εβδομάδες. Ωστόσο, τα ινομυώματα ξαναφυτρώνουν σε περίπου 90 τοις εκατό του αρχικού τους μεγέθους όταν αποσύρεται το φάρμακο.

Σημαντική Πρόοδος Έχει Σημειωθεί Στις Χειρουργικές Θεραπείες Για Τις Γυναίκες Με Ινομυώματα

Υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές εκτός από την υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας), συμπεριλαμβανομένης της υστεροσκοπικής εκτομής, του εμβολισμού της μήτρας, της μυομεκτομής και της υπερτραχηλικής υστερεκτομής. Δεδομένου ότι πρόκειται για αρκετά νέες διαδικασίες, αφιερώστε χρόνο για να βρείτε έναν χειρουργό που είναι ειδικευμένος στη διαδικασία.

Η υστερεκτομή μπορεί να είναι μια διαδικασία που σώζει ζωές, αλλά μέχρι την ηλικία των εξήντα ετών, περισσότερες από το ένα τρίτο των Αμερικανίδων θα έχουν παραδώσει τη μήτρα τους στους χειρουργούς. Η παρουσία μη συμπτωματικών ινομυωμάτων δεν αποτελεί ποτέ επαρκή λόγο, κατά τη γνώμη μου, για υστερεκτομή. Από τις μαθήτριες και τους μαθητευόμενούς μου που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή λόγω ινομυωμάτων, εκείνες που «έκαναν τα μαθήματά τους» – δηλαδή βοήθησαν τον εαυτό τους πριν και μετά την επέμβαση με όλα τα εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους – φάνηκε να τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από εκείνες που δεν το έκαναν.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, καμία γυναίκα δεν είναι πιο υγιής χωρίς τις ωοθήκες της. Έτσι, ακόμη και αν επιλέξετε την υστερεκτομή, κρατήστε τις ωοθήκες σας.

Ταξινομούνται κατά σειρά κινδύνου: τα ασφαλέστερα πρώτα, τα πιο επικίνδυνα τελευταία. Εάν έχετε ινομύωμα της μήτρας και αποτελεί πρόβλημα, ξεκινήστε πρώτα με τις πιο ήπιες θεραπείες. Ορίστε ένα χρονικό όριο για τη χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου, αλλά, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, μην προχωρήσετε σε ισχυρότερα φάρμακα μέχρι να βεβαιωθείτε ότι τα ασφαλέστερα δεν είναι αποτελεσματικά για εσάς. Όπως συμβαίνει με κάθε συμβουλή, εσείς είστε ο καλύτερος κριτής του τι λειτουργεί για εσάς.

Αποποίηση ευθυνών: Αυτό το περιεχόμενο δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τη συμβατική ιατρική θεραπεία. Οποιεσδήποτε προτάσεις γίνονται και όλα τα βότανα που παρατίθενται δεν προορίζονται για τη διάγνωση, θεραπεία, θεραπεία ή πρόληψη οποιασδήποτε ασθένειας, πάθησης ή συμπτώματος.

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας που μπορεί να φέρει μαζί της πολλές αλλαγές και προκλήσεις. Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις, αλλά υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως οι νυχτερινές εφιδρώσεις και οι αλλαγές στην έμμηνο ρύση.

Μερικές γυναίκες εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα για πρώτη φορά κατά την εμμηνόπαυση, ενώ άλλες τα εμφανίζουν κατά την εμμηνόπαυση ή και πριν.

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να είναι δύσκολη για ορισμένες γυναίκες και τους αγαπημένους τους να κατανοήσουν. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, επομένως είναι σημαντικό να μιλήσετε για αυτά ανοιχτά με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Η ορμόνη οιστρογόνο βοηθά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας κατά τα χρόνια της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, μόλις οι γυναίκες περάσουν από την εμμηνόπαυση, χάνουν αυτή την ορμόνη. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε την οστική πυκνότητα είναι προσθέτοντας συμπληρώματα ασβεστίου ή υποκατάστατα γάλακτος χωρίς γαλακτοκομικά που περιέχουν ασβέστιο αντί για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βοήθεια Για Γυναίκες Με Ινομυώματα
Κύλιση προς τα επάνω